Ελλάδα 2.0 | Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ έως σήμερα, που προβλέπεται να εκταμιεύσει έως και 723,8 δισ. € σε επιχορηγήσεις και δάνεια στα κράτη μέλη.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»  περιλαμβάνει 106 Eπενδύσεις και 68 Mεταρρυθμίσεις, κατανεμημένες σε 4 πυλώνες: Πράσινη Μετάβαση, Ψηφιακή Μετάβαση, Απασχόληση – Δεξιότητες – Κοινωνική Συνοχή, Ιδιωτικές Eπενδύσεις και Mετασχηματισμός της Oικονομίας. Πρόκειται για θεμελιώδες οικονομικό και κοινωνικό εργαλείο, που συγκεντρώνει 31,16 δισ. ,  εκ των οποίων ευρωπαϊκοί πόροι 30,5 δισ. ,  που θα διοχετευθούν μέσω επιχορηγήσεων και δανείων, ενώ αναμένεται να κινητοποιήσει 60 δισ. € συνολικές επενδύσεις στη χώρα, έως το τέλος του 2026, χρόνο κατά τον οποίο θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί όλα τα έργα.

Η Γενική Γραμματεία Συντονισμού είναι αρμόδια για την επιτυχή εκπλήρωση και παρακολούθηση των μεταρρυθμιστικών  οροσήμων του «Ελλάδα 2.0».


Οι Μεταρρυθμίσεις του Ελλάδα 2.0 ανά Πυλώνες & Άξονες του Σχεδίου

1.1.1 Μεταρρύθμιση και διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ειδικού Λογαριασμού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΕΛΑΠΕ)

Η μεταρρύθμιση συνίσταται στα εξής: α) την αναδιάρθρωση της υφιστάμενης δομής αμοιβής των παραγωγών ΑΠΕ, μέσω της δημιουργίας, για τις νέες μονάδες ΑΠΕ (που τίθενται σε λειτουργία μετά την 1η Ιανουαρίου 2021), ενός νέου λογαριασμού ΑΠΕ–ΣΗΘΥΑ, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον τρέχοντα και θα διαθέτει νέους μηχανισμούς που θα εγγυώνται την οικονομική βιωσιμότητα τόσο του υφιστάμενου όσο και του νέου λογαριασμού ΑΠΕ– ΣΗΘΥΑ· και β) τη θέσπιση συστήματος εμπορίας εγγυήσεων προέλευσης, έκτακτου «τέλους Covid-19» για τους παραγωγούς και προμηθευτές ΑΠΕ και μόνιμου «φόρου άνθρακα» για το πετρέλαιο κίνησης. Τα μέτρα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της υπάρχουσας εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ και διευκολύνουν τη χρηματοδότηση νέων έργων ΑΠΕ, καθώς τυχόν απρόβλεπτες εισροές/εκροές με αρνητικό αντίκτυπο στον/στους λογαριασμό/-ούς ΑΠΕ θα αντιμετωπίζονται μέσω ρυθμιστικών τελών που μετακυλίονται στους πελάτες. Η υλοποίηση της μεταρρύθμισης, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κατά 3 Gigawatt της δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, θα ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου 2025.

1.1.8 Απλοποίηση αδειοδοτικής διαδικασίας επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η μεταρρύθμιση συνίσταται στον εξορθολογισμό του πλαισίου αδειοδότησης των ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένης της απλούστευσης και ψηφιοποίησης των διαδικασιών, των σύντομων και δεσμευτικών χρόνων ανταπόκρισης της διοίκησης και των διαδικασιών λογοδοσίας για αναίτιες καθυστερήσεις, τη μείωση των αναγκαίων εγγράφων τεκμηρίωσης και διαδικασιών, καθώς και ένα νέο ειδικό πλαίσιο για τις υπεράκτιες μονάδες ΑΠΕ. Στόχος είναι να επιταχυνθεί ο διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ ενόψει της σταδιακής κατάργησης του λιγνίτη στην Ελλάδα. Τέλος, η μεταρρύθμιση θεσπίζει επίσης σύστημα παρακολούθησης της αγοράς για την εθνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και τη συμμετοχή της απόκρισης της ζήτησης στην αγορά εξισορρόπησης. Η υλοποίηση της μεταρρύθμισης έχει ημερομηνία ολοκλήρωσης στις 30 Ιουνίου 2022.

1.2.1 Πολεοδομικά σχέδια σε ολόκληρη την Ελλάδα

Η μεταρρύθμιση αυτή αποτελείται από πέντε δράσεις: α) την κατάρτιση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων (τα οποία καλύπτουν δήμους ή δημοτικές ενότητες), β) την κατάρτιση ειδικών πολεοδομικών σχεδίων (σχεδίων που μπορεί να καλύπτουν περιοχές που ανήκουν σε περισσότερους από έναν δήμους), γ) τον καθορισμό των ζωνών υποδοχής συντελεστών δόμησης, δ) την ολοκλήρωση της οριοθέτησης των οικισμών, ε) την αντιμετώπιση ζητημάτων χρήσης γης που σχετίζονται με την αναγνώριση (δημοτικής) οδικής πρόσβασης. Η μεταρρύθμιση αντιμετωπίζει αδυναμίες και κενά στη χωροταξία και τη χρήση γης με σκοπό την προώθηση της βιώσιμης οικονομικής δραστηριότητας και την προστασία του περιβάλλοντος. Τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια περιλαμβάνουν ειδικό κεφάλαιο σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, καθώς και σχετικά με την πρόληψη και τη διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα. Συνολικά, θα εκπονηθούν τοπικά πολεοδομικά σχέδια για 700 δήμους ή δημοτικές ενότητες· θα εκπονηθούν πέντε ειδικά πολεοδομικά σχέδια, θα καθοριστούν ζώνες υποδοχής συντελεστών δόμησης σε 50 δημοτικές ενότητες, θα προσδιοριστεί η οριοθέτηση των οικισμών σε 50 δημοτικές ενότητες και θα καθοριστούν δημοτικές οδοί σε 120 δημοτικές ενότητες. Συνολικά, θα εφαρμοστούν μέτρα σε 750 δημοτικές ενότητες τουλάχιστον. Η υλοποίηση της μεταρρύθμισης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

1.2.8 Αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας

Η μεταρρύθμιση συνίσταται στην έγκριση σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της ενεργειακής φτώχειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2019 περίπου το 18 % του συνολικού πληθυσμού δεν ήταν σε θέση να θερμάνει την οικία του, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο υποσύνολο του οικονομικά ευάλωτου πληθυσμού ήταν περίπου 34 % (Eurostat, έρευνα EU-SILC). Η στρατηγική περιγράφει στοχευμένα μέτρα πολιτικής για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων κατοικιών οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών. Η υλοποίηση της μεταρρύθμισης θα ολοκληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

1.2.9 Δημιουργία νέου θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού

Η μεταρρύθμιση αφορά τη δημιουργία της εθνικής χωρικής στρατηγικής για τον θαλάσσιο χώρο και των θαλάσσιων χωροταξικών σχεδίων. Η μεταρρύθμιση αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη στις θαλάσσιες περιοχές και τις παράκτιες ζώνες, παράλληλα με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Η υλοποίηση της μεταρρύθμισης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

1.2.10 Καθιέρωση νέου χωροταξικού σχεδιασμού για ΑΠΕ, βιομηχανία, τουρισμό και υδατοκαλλιέργειες

Η μεταρρύθμιση θεσπίζει νέα ειδικά χωροταξικά πλαίσια για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη βιομηχανία, τον τουρισμό και την υδατοκαλλιέργεια, με σκοπό την προαγωγή του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής σε αυτήν, της προστασίας της βιοποικιλότητας, της οικονομικής ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης. Η υλοποίηση της μεταρρύθμισης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

1.3.3 Πλαίσιο εγκατάστασης & λειτουργίας φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων

Η μεταρρύθμιση θεσπίζει ολοκληρωμένο κανονιστικό πλαίσιο για την εγκατάσταση και λειτουργία σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Αυτό θα θέσει την Ελλάδα σε πορεία επίτευξης του στόχου του ΕΣΕΚ για μερίδιο ηλεκτρικών οχημάτων της τάξης του 30 % στην εγχώρια αγορά έως το 2030. Έως το τέλος του 2022 το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα εγκρίνει τουλάχιστον 300 σχέδια που θα υποβληθούν από τοπικές αρχές για την εγκατάσταση δημόσια διαθέσιμων σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Η υλοποίηση της μεταρρύθμισης έχει ημερομηνία ολοκλήρωσης τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

1.4.12 Σύσταση νέας ρυθμιστικής αρχής για τα ύδατα και τα λύματα

Με τη μεταρρύθμιση συστήνεται ενιαίος φορέας, η εθνική ρυθμιστική αρχή για τα ύδατα, η οποία θα είναι αρμόδια για την εφαρμογή της πολιτικής ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων που έχει σχεδιαστεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η νέα αρχή αναμένεται να ενισχύσει το θεσμικό πλαίσιο και να εποπτεύσει τον τομέα, συμπεριλαμβανομένου του εξορθολογισμού της τιμολογιακής πολιτικής για το νερό σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», καθώς και με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των υπηρεσιών ύδρευσης στην Ελλάδα. Η υλοποίηση της μεταρρύθμισης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023

1.4.13 Μεταρρύθμιση στη διαχείριση αποβλήτων με νέα νομοθεσία για την υλοποίηση βιώσιμων χώρων υγειονομικής ταφής και κέντρων ανακύκλωσης

Η μεταρρύθμιση αυτή περιλαμβάνει αναθεώρηση της υφιστάμενης νομοθεσίας για τη διαχείριση των αποβλήτων με σκοπό να καταστεί δυνατή η μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία. Ειδικότερα, η μεταρρύθμιση εισάγει κίνητρα για τους δήμους ώστε να επιτύχουν υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης, επιβάλλει τη χωριστή συλλογή των βιολογικών αποβλήτων έως το τέλος του 2022 και των μετάλλων, του χαρτιού, του γυαλιού και του πλαστικού, επεκτείνει το πρόγραμμα σχετικά με την ευθύνη του παραγωγού, αναβαθμίζει τη λειτουργία των εγκαταστάσεων διαλογής για ανακύκλωση και απλοποιεί τη νομοθεσία σχετικά με τα «πράσινα σημεία». Η μεταρρύθμιση στηρίζει την επίτευξη των στόχων αύξησης των ποσοστών επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των αστικών στερεών αποβλήτων στο 60 % και μείωσης του ποσοστού υγειονομικής ταφής στο 10 % έως το 2030. Η εθνική ρυθμιστική αρχή για τα απόβλητα, η οποία θα συγκροτηθεί στο πλαίσιο αυτής της μεταρρύθμισης, θα είναι, μεταξύ άλλων, υπεύθυνη για τη διασφάλιση της ορθότητας της τιμολογιακής πολιτικής, την εποπτεία της εφαρμογής της διαχείρισης των αποβλήτων σε ολόκληρη τη χώρα και την εποπτεία της ορθής λειτουργίας των περιφερειακών και τοπικών υπηρεσιών διαχείρισης αποβλήτων. Η υλοποίηση της μεταρρύθμισης έχει ημερομηνία ολοκλήρωσης τις 30 Ιουνίου 2023.