Περιφερειακά Σχέδια Ανάπτυξης

Τα Περιφερειακά Σχέδια Ανάπτυξης συντάσσονται από την Γενική Γραμματεία Συντονισμού με τη συνεργασία όλων των Υπουργείων και των Περιφερειών και περιλαμβάνουν μία συνεκτική δέσμη από κρίσιμα έργα – ολοκληρωμένα, σε εξέλιξη και υπό σχεδιασμό. Διαρθρώνονται σε τέσσερις άξονες, με έργα και παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των Δικτύων και των Υποδομών, για τη στήριξη του Πρωτογενούς Τομέα και την Πράσινη Μετάβαση, για τη βελτίωση της Ποιότητας Ζωής όλων των κατοίκων και για να δώσουμε Επένδυση και Αξία σε κάθε περιοχή.

Τα Περιφερειακά Σχέδια Ανάπτυξης αποτελούν την αναλυτική αποτύπωση των έργων και των δράσεων σε κάθε Περιφέρεια (με ανάλυση σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας) για τα οποία παρέχεται συνοπτική περιγραφή και προϋπολογισμός. Τα Περιφερειακά Σχέδια Ανάπτυξης αποτελούν απολογισμό του κυβερνητικού έργου ανά Περιφέρεια αλλά και ένα αναλυτικό μέσο πληροφόρησης τόσο των τοπικών κοινωνιών όσο και του συνόλου των πολιτών. Παράλληλα η αναλυτική καταγραφή και ο έλεγχος που πραγματοποιείται κατά την εκπόνηση των Σχεδίων, παρέχει τη δυνατότητα επί τόπου παρέμβασης προκειμένου να επιλυθούν ζητήματα που αφορούν έργα ή δράσεις. Μέσω της δημοσιότητας των Σχεδίων ενισχύεται η διαφάνεια και η λογοδοσία, ο υγιής ανταγωνισμός και ο σεβασμός προς τον πολίτη, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας της δημοκρατίας.


Δυτική Μακεδονία 2030

Η Δυτική Μακεδονία μετασχηματίζεται, σήμερα, πιο γρήγορα και αποτελεσματικά από κάθε άλλη περιφέρεια της χώρας μας, με πυξίδα το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης. Έναν πλήρη Οδικό Χάρτη, που οδηγεί στον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού μοντέλου του τόπου, στην αναγέννηση της τοπικής οικονομίας και στην ευημερία των κατοίκων.

Κρήτη 2030

Η νοτιότερη περιφέρεια της Ελλάδας αλλάζει πρόσωπο. Η Κρήτη μετασχηματίζεται σε κυψέλη παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και σε κύτταρο καινοτομίας. Με μοχλό ένα φιλόδοξο, αλλά ρεαλιστικό, πρόγραμμα 480 μικρών και μεγάλων παρεμβάσεων, με προϋπολογισμό 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πάτρα 2030

Η Ελληνική κυβέρνηση παραθέτει στην έκδοση αυτή έναν φιλόδοξο σχεδιασμό για την Πάτρα του 2030. Ένα πρόγραμμα με 5 στρατηγικούς στόχους, τους οποίους υπηρετούν 63 δρομολογημένα και άλλα 25 υπό σχεδιασμό έργα που συνθέτουν το όραμα για μία πόλη σύγχρονη, ανοιχτή, δυναμική και αισιόδοξη.

Θεσσαλονίκη 2030

Το Σχέδιο περιλαμβάνει περισσότερα από 30 σημαντικά έργα για τις Υποδομές, την Υγεία και την Πρόνοια, την Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα καθώς και ένα πλέγμα αναπλάσεων και παρεμβάσεων που αλλάζουν την εικόνα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, συνολικού προϋπολογισμού 9,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αν. Μακεδονία & Θράκη 2030

Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μετασχηματίζονται σε δυναμικούς, υπερεθνικούς κόμβους ενέργειας, μεταφορών και εμπορίου. Με ισχυρή πρωτογενή παραγωγή. Νέες δομές Υγείας και Εκπαίδευσης για τους κατοίκους τους. Και μία νέα προοπτική την οποία εγγυώνται οι νέες γεωστρατηγικές συνεργασίες της χώρας, αλλά και ένα Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο 6,8 δισ. ευρώ που αρθρώνεται σε 360 έργα.

Στερεά Ελλάδα 2030

Η Στερεά Ελλάδα στέκεται ανάμεσα στους δύο μητροπολιτικούς πόλους της χώρας, με όχημά της έναν ισχυρό βιομηχανικό τομέα, αλλά και σημαντική δραστηριότητα στην πρωτογενή παραγωγή και στην αγροδιατροφή. Αυξάνει το τοπικό ΑΕΠ, μειώνοντας την ανεργία και βελτιώνει τα έσοδά της, ιδίως από τον Τουρισμό. Με άλλα λόγια, η Περιφέρεια αποκτά, σταδιακά, τον πρωτοπόρο ρόλο που της αξίζει.

Ήπειρος 2030

Η Ήπειρος, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, στάθηκε όρθια και προχώρησε μπροστά. Το ΑΕΠ της Περιφέρειας αυξάνεται διαρκώς, ενώ η ανεργία μειώνεται. Στην ίδια κατεύθυνση, προσελκύουμε ακόμη περισσότερες στρατηγικές επενδύσεις, κυρίως στην ενέργεια, την μεταποίηση και τον τουρισμό και προχωρούμε σε έργα υποδομών που αλλάζουν την εικόνα και τον προσανατολισμό της περιοχής.

Ιόνια Νησιά 2030

Πανέμορφα νησιά με μακρά ιστορική διαδρομή και τεράστια πολιτιστική κληρονομιά. Tα μοναδικά χαρακτηριστικά των Ιονίων αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας τους, που σε μεγάλο βαθμό βασίζεται στον τουρισμό και το εμπόριο. Ένα πυκνό πλέγμα παρεμβάσεων σχεδιάστηκε, προκειμένου ο τόπος να διατηρήσει το αναπτυξιακό του πρόσημο και η τοπική οικονομία να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της,

Θεσσαλία 2030

Η Θεσσαλία, με ιστορική κινητήρια δύναμή της έναν ισχυρό πρωτογενή τομέα, ενισχύει την παρουσία της στον τομέα των υπηρεσιών και ιδίως στον τουρισμό. Ανακάμπτει, έχοντας αυξήσει το τοπικό ΑΕΠ και καταπολεμώντας την ανεργία. Με ένα συνεκτικό και ρεαλιστικό σχέδιο περισσότερων από 570 έργων δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της Θεσσαλίας.

Πελοπόννησος 2030

Η Πελοπόννησος μπορεί να αποτελέσει περιφέρεια πρότυπο που θα συνδυάζει την ποιότητα του μεσογειακού τρόπου ζωής με ένα νέο υπόδειγμα βιώσιμης, φιλικής προς το περιβάλλον οικονομικής ανάπτυξης. Τα επόμενα χρόνια δρομολογούνται περισσότερα από 200 έργα, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 5,25 δισ. ευρώ, που βάζουν την Πελοπόννησο οριστικά σε μια λεωφόρο σταθερής και συνεκτικής ανάπτυξης.

Νότιο Αιγαίο 2030

Το νησιωτικό σύμπλεγμα του Νοτίου Αιγαίου με τη σπάνια φυσική ομορφιά και την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά, αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τόπους επισκέψεων διεθνώς. Παρά τις διαδοχικές κρίσεις, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες διατήρησαν την αναπτυξιακή δυναμική τους. Μελετάμε και υλοποιούμε μία πολυεπίπεδη δέσμη 500 έργων, για να διατηρηθεί η δυναμική προόδου στην περιοχή.

Βόρειο Αιγαίο 2030

Το Βόρειο Αιγαίο αποτελεί μία πολυνησιωτική περιφέρεια με ιδιαίτερα γεωγραφικά και γεωπολιτισμικά χαρακτηριστικά, εφόδια για ανάπτυξη και διαφοροποίηση, ενώ διαθέτει ισχυρό τριτογενή τομέα, με έμφαση στον τουρισμό και το εμπόριο. Για τη στήριξη της ανάπτυξης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας σχεδιάσαμε ένα πλέγμα παρεμβάσεων με περισσότερα από 340 έργα.

Κεντρική Μακεδονία 2030

Η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, η Κεντρική Μακεδονία, παρά τις διαδοχικές κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, πέτυχε να μείνει όρθια με όχημά της το εμπόριο, τη βιομηχανία και τον πρωτογενή τομέα. Σήμερα επανακάμπτει. Με το τοπικό ΑΕΠ να αυξάνεται, την ανεργία να υποχωρεί και τις υποδομές της να επεκτείνονται, η περιοχή αξιοποιεί τη μοναδική στρατηγική γεωγραφική θέση της. Και εξελίσσεται, πλέον, σε διαμετακομιστικό κόμβο, σε επιχειρηματικό κέντρο, αλλά και τουριστικό πόλο ολόκληρης της νοτιοανατολικής Ευρώπης.