Συνέντευξη του Υπ. Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη στην εφημερίδα Αγορά

1Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές, αν δεν κλείσει η αξιολόγηση, τροφοδότησε σενάρια για πρόωρες κάλπες

Το καλοκαίρι προσχωρήσαμε σε μία επίπονη συμφωνία,  την οποία με συνέπεια  τηρούμε μέχρι σήμερα .Το ίδιο ζητάμε από τους δανειστές και πιστεύω ότι θα ανταποκριθούν. Διότι την τήρηση της συμφωνίας εγγυήθηκαν οι θυσίες του λαού μας και ο δικός μας αγώνας.  Ο Πρωθυπουργός δε μίλησε για εκλογές και αυτό, που πρέπει να ξέρουν όλοι είναι ότι εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να τα παρατήσουμε και να φυγομαχήσουμε. Η συμφωνία μας με τον ελληνικό λαό είναι η ανάκτηση της αξιοπρέπειάς του και αυτό δεν αλλάζει για κανένα λόγο και καμία συγκυρία.

Κι αν χάσετε τη μάχη;

΄Όταν δίνεις μια μάχη πας για να κερδίσεις δεν δικαιούσαι να πιστεύεις ότι θα την χάσεις! ΄Αρα, δεν θεωρώ ότι θα χαθεί και ας ακούγεται υπεραισιόδοξο. Αν με ρωτάτε για το αν εξετάζουμε αρνητικά ενδεχόμενα, σας απαντώ ότι «έχουσιν γνώσιν οι φύλακες». 

Εκλογές, λοιπόν, όχι. Αν όμως δεν κλείσει  η διαπραγμάτευση, τότε Οικουμενική;

Η οικουμενική δεν υπάρχει ως ενδεχόμενο. Αλλά ούτε και οι εκλογές. Ποιος, αλήθεια, τις επιθυμεί; Ούτε ο λαός, ούτε η οικονομία ούτε η Ευρώπη. Πρώτα απ’ όλους η Ευρώπη δεν θέλει να προστεθεί  στις εκλογές άλλων τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών μία επιπλέον χώρα, ενόψει μάλιστα και της πίεσης από την πλευρά της Τουρκίας. Δηλαδή, μιλάμε για μία συνθήκη που ανακαλεί τους πάντες σε μία σύνεση. Μόνον ο κ. Μητσοτάκης δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνεται και κάθε δεύτερη κουβέντα του είναι η λέξη «εκλογές». Η στάση του είναι επικίνδυνη γιατί τροφοδοτεί την αποσταθεροποίηση και ανακυκλώνει την κρίση. Στο όνομα του συμφέροντος της χώρας, η καταστροφολογία του παρεμποδίζει την απεμπλοκή μας από τα μνημόνια αλλά και αποθαρρύνει τις επενδύσεις. Πρέπει, οπωσδήποτε, να αλλάξει την αντιπολιτευτική τακτική του. 

Τι περιμένετε από το Eurogroup της Δευτέρας;

Αν δεν καταλήξει τη Δευτέρα, που είναι πιθανό, θα καταλήξει σε επόμενη συνεδρίαση, πριν τα Χριστούγεννα, όπου θα δοθεί η πολιτική λύση, που ζητάμε. Πολιτική λύση που θα κλείνει τη δεύτερη αξιολόγηση, θα δρομολογεί την αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε και στην ποσοτική χαλάρωση να υπαχθούμε και στις αγορές να βγούμε για να είναι δυνατή η υλοποίηση ισχυρού επενδυτικού προγράμματος που θα επανεκκινήσει την οικονομία.

Εξίσωση με πολλές παραμέτρους, μοιάζει με θαύμα…  

Για να επιτύχει κανείς 3.5% πλεόνασμα πρέπει να πάρει μέτρα. Τα μέτρα ανακυκλώνουν την ύφεση και  άρα την κρίση, και το έχουν παραδεχτεί όλοι –πλην του Σόιμπλε-  ότι δεν είναι αυτή η λύση.  Άρα το ΔΝΤ, που θεωρεί ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο  (τώρα το θεωρούν και οι Ευρωπαίοι βέβαια),  θα πρέπει να πιέσει όχι εμάς, αλλά τους υπόλοιπους θεσμούς, να αποδεχτούν μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να μπορέσουμε πραγματικά να μπούμε σε αυτό το δρόμο της κανονικότητας.

Σοσιαλδημοκρατία. Σύγκλιση ή απόκλιση;                                                                                

Η ελληνική πρωτοτυπία, το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ, αν θεωρήσουμε ότι αυτοί εκφράζουν την ελληνική σοσιαλδημοκρατία, να συμμαχεί με τη νεοφιλελεύθερη πρόταση αντί της Αριστεράς, εμποδίζει κάθε διάλογο. Και, μάλιστα, όταν το δίλημμα είναι «λιτότητα ή όχι». Και όταν γνωρίζει τις μάχες της Αριστεράς σε αντίξοες συνθήκες. Μέχρι τώρα τουλάχιστον,  η στάση του σημερινού ΠΑΣΟΚ, είναι περισσότερο εχθρική προς την Αριστερά, και λιγότερο ως καθόλου προς  τη συντηρητική παράταξη. Για να μπορέσει να ανοίξει αυτός ο δρόμος, πρέπει να επαναπροσδιορίσει το ΠΑΣΟΚ τη στάση του

Ο Αλέξης Τσίπρας θα αποστρατευτεί πολιτικά αν χάσει τις ερχόμενες εκλογές;                      

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο. Αλλά πώς είναι δυνατόν να θεωρείτε ότι η στράτευση του Αλέξη Τσίπρα στην υπόθεση της Αριστεράς είναι θέμα αξιωμάτων, πρωθυπουργικού ή όποιου άλλου. Για κανέναν από εμάς δεν είναι έτσι. Αλλά είναι ένας συνεχής αγώνας για να διεκδικήσουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες  οι νέοι και οι νέες ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και αξιοπρεπή ζωή.

Μέχρι πότε τον «βλέπετε»  στο πολιτικό σκηνικό;                                                                     

Για ένα πρόσωπο, που κατά τη γνώμη μου λειτουργεί οραματικά και διατηρεί την αριστερή του συγκρότηση δεν υπάρχει τέλος, γιατί οι αγώνες   ακόμη και μετά την επίτευξη   του τελικού στόχου θα πρέπει να συνεχίζονται

Ναι, αλλά υπογράφει  και μνημόνια…

Αν διαβάσατε την ομιλία  του στον επικήδειο του Φιντέλ,  θα δείτε ότι αυτά που λέω δεν είναι εκτός πραγματικότητας.

Αν όμως διαβάσει κανείς και το μνημόνιο;

Μην ξεχνάτε σε ποια πολύ  δύσκολη συγκυρία αναλάβαμε τη  διακυβέρνηση της Χώρας. Σεβαστήκαμε την ψήφο του Ελληνικού Λαού και του εκθέσαμε ποια είναι η πραγματικότητα.  Όταν ήρθε η ώρα  να  αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα ή έπρεπε να φύγουμε, ή να μείνουμε, δίνοντας μάχη για -κατά το δυνατό- μικρότερες θυσίες του ελληνικού λαού, ώστε να μείνουμε όρθιοι. Και το καταφέραμε. Μπορεί καμιά φορά να χρειαστεί να διαφοροποιείς τη θέση σου, αν θες να κρατήσεις τις αξίες σου, και αυτό κάνουμε τώρα. Κρατάμε τις αξίες και την προοπτική μας ανοιχτή. Εργαζόμαστε για να βελτιωθεί η κατάσταση, και να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε -έστω και κατά περίπτωση- κάποια απ΄ όσα υποσχεθήκαμε στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης

Υπουργός για την Καθημερινότητα του πολίτη… πως σας φαίνεται αυτή η καθημερινότητα που ζουν οι Έλληνες;

Προσπαθούμε να κάνουμε  πράγματα για τη βελτίωση της  καθημερινότητας του Πολίτη. Ώστε οι συμπολίτες μας να νιώσουν ότι πρώτη προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης είναι η καθημερινότητα τους και ο καθημερινός τους αγώνας .Για να μπορέσει να πετύχει αυτό το σχέδιο πρέπει να υπάρχει άμεση διασύνδεση με ‘όλα τα υπουργεία. Π.χ  πας να κάνεις ακτινοθεραπεία, και χρειάζεται να περιμένεις  6 μήνες. Ε, αυτά θέλουμε να διορθώσουμε. Δε γίνεται εύκολα γιατί πρέπει να προσλάβουμε γιατρούς, να προσλάβουμε νοσηλευτές, να αγοράσουμε τεχνικό εξοπλισμό, ώστε να εξυπηρετείται ο πολίτης, σε χρόνο που είναι επιστημονικά επιτρεπτό . Επιδιώκουμε να λύσουμε κρίσιμα θέματα που οδηγούν τον πολίτη να ζει με αξιοπρέπεια.

Άρα ποια είναι τα τρία πράγματα που θα λύσετε μέσα στο Α΄ εξάμηνο του 2017 για την καθημερινότητα

Η πρόσβαση στο σύστημα υγείας η ενίσχυση ευπαθών ομάδων με διευκολύνσεις στη μετακίνηση και τα είδη πρώτης ανάγκης, να διευρυνθεί το δίχτυ προστασίας ακόμα περισσότερο,  για τους  χαμηλόμισθους και να μπορέσουμε μέσα από μια διαφορετική και τακτοποιημένη πολιτική,  να αυξήσουμε τις κοινωνικές τους παροχές.